Igår diskuterade partierna jobbpolitik i en direktsänd debatt i SVT. Vänsterpartiet är det enda parti som vill ta bort RUT-avdraget. Ali Esbati förde på ett föredömligt sätt fram partiets åsikt att skattepengar ska gå till det gemensamma, alltså att äldre ska få hemtjänst, vården ska bli bättre och skolan ska få mer personal. Här finns det arbetsuppgifter för städpersonal och annan personal att utföra, det är riktiga jobb men till villkor som vi också kan påverka demokratiskt och gemensamt. Mot detta står RUT-avdraget som nu har visat sig är just skattesubvention för ”tjänstefolk åt de rika”. Villkoren sätts av företagen som ofta prioriterar vinst än bra bemanning och sjyssta villkor.
Centerpartiets Martin Ådahl gick i taket och skrek ”ta tillbaka det”. Han menade att han varje dag träffar dem som utför de här tjänsterna och att ”de flesta som gör det är de som i sin egen byggd startar företag…” Till höger hittar du listan på de ”bygder” som Martin Ådahl pratar om och alltså hänger i. Notera gärna Danderyd och Kiruna. Danderyd har ca 32 000 invånare och Kiruna har ca 23 000 invånare. Danderyd är alltså ca 40 procent större än Kiruna men de använder 4300 procent mer RUT.
Borgarna menar att (v)i skulle vara emot kvinnligt företagande, det är trams. Detta är en klassfråga och en feministisk fråga. Feministisk för det ska inte finnas områden där kvinnor har företag och områden där män har företag, kvinnor ska leda företag inom alla områden. Vi vet vidare att det är många kvinnor som jobbar inom branschen och de förtjänar högre löner och bättre villkor generellt; det räcker inte med att några av dem blir företagare. Klassfråga är det för att det är skattesubventioner till överklassen för att ha tjänstefolk, förförra seklet ringde och ville ha sitt samhälle tillbaka. Skattepengar ska gå till att förbättra den gemensamma välfärden genom sjyssta villkor och bra bemanning, det är en socialistisk och feministisk politik.
1 kommentar
Hanna · 13 augusti, 2014 kl. 19:46
Det vore intressant att se om statistiken är korrelerad med antal hushåll, och kanske också arbetstid (även om det nog finns ett stort antal mörka timmar i storstäders arbetstid).